A Szüret

 

SZÉPASSZONYVÖLGY WEEKEND

A SZÜRET

 

A Szépasszonyvölgyipincészetek, Eger város és a Márai Központ összefogásával jön létre Eger  szabadtéri pincefesztiválja, „A Szüret”. A háromnapos program bepillantást enged a hagyományos szüretek hangulatába és a borkészítés folyamataiba Eger borvölgyében, a Szépasszonyvölgyben. A helyi borok kóstolgatása és a finom ételek falatozása közben színpadi programok, koncertek, gyermekprogramok szórakoztatják a családokat. A pincék színes és izgalmas szüreti játokokkal, Székelyföld Gyöngyszemei népművészeti forgataggal várják az érdeklődőket.

 

SZEPTEMBER 8. PÉNTEK

Márai Központ

19.30 Benght Ahlfors: Színházkomédia – vígjáték két részben

Rendező: Koltai Róbert, szereplők: Ivancsics Ilona és Színtársai

Jegyárak: elővételben 1990 Ft, helyszínen 2500 Ft

(Jegyek elővételben a Tourinform Irodában és a www.tixa.hu-n vásárolhatók)

 

A darab a színházi világ mindennapjaiba kalauzolja a nézőket. Egy vidéki társulat premier előtti munkáját mutatja be. A kapkodó próbafolyamat feszültségeit, a vezetők, alkotók, színészek harcait, kompromisszumait, sikertelenségeit és a boldog beteljesülés pillanatait rengeteg humorral, helyzet-és jellemkomikummal, mély, alapos környezet -, és emberismerettel tarkítva. Az előadásban Ivancsics Ilona mellett Kertész Péter, Farkasházi Réka, Nemcsók Nóra, Szirtes Balázs, Nagy Enikő, Király Adrián, Szalma Tamás és Ábrahám Edit játszik.

 

Szépasszonyvölgy Színpad

18.00 Megnyitó - A szüreti koszorú átadása – Szőlőáldás - A szüret kihirdetése

21.30 Compact Disco

A Compact Disco az eurovíziós szereplés után is lendületben maradt. The Storm címmel megjelent albuma érett zenei látásmódról tesz bizonyságot, és tempós, slágeres dallamokkal ajándékozza meg lelkes hazai és külföldi rajongóikat. A fiúkhoz 2013 őszén csatlakozott Lahucsky Kriszta gitáros, aki azóta a zenekar állandó vendégzenésze, így Török Emese dobossal már két hölgy kíséretében koncerteznek. Műsoruk egyszerre diszkó és elektro, ugyanakkor koncert és parti is.

 

SZEPTEMBER 9. SZOMBAT

 

Márai Központ

20.00 Charlie Band koncert

Horváth Károly, ismertebb nevén Charlie, Liszt-díjas magyar énekes, könnyűzenész, a rock, jazz, blues, funky jellegzetes rekedt hangú előadóművésze. Eredetileg balett táncosnak készült, később még színészként is feltűnt, és színházban is szerepelt. Székesfehérvári gimnazista évei során alapította első rockegyüttesét.

Jegyárak: elővételben 2990 Ft, helyszínen 4000 Ft

(Jegyek elővételben a Tourinform Irodában és a www.tixa.hu-n vásárolhatók)

Kapunyitás: 19.00

 

Szépasszonyvölgy

16.00 Székelyföld Gyöngyszemei rendezvény megnyitója a három megye képviselőinek            közreműködésével; vendégünk Hargita és Kovászna megye

16.15 Heves Megye Nagykövete díjak átadása

16.30 Zugtánc Néptánccsoport – felcsíki és mezőségi táncok előadása

17.45 Égvilág – népzenei, szabad zenei koncert

19.00 Innefable – jazz átdolgozások

22.00 Cimbaliand feat Danics Dóra

“A népzene tehát a természet tüneménye” - mondta Bartók, és ez az állítás a mai világban is megállja a helyét, vallják a Cimbaliband tagjai. Zenéjükben a modern kelet európai életérzés keveredik a népzenével, viszont mindez természetes formában történik, mert ők egy igazi “multikulti” zenekar.  Zenéjük forrásai különböző helyekről fakadnak: magyar népzene, klasszikus zene, jazz, balkáni népzene, rock’n’roll, de két dolog mégis összetartja a bandát, a barátság, és egy igazi varázslatos magyar hangszer: a cimbalom.

 

Könnyed borhoz könnyed beszélgetések / Téma: Hagyományok

 

13.00 Dáni Ildikó, kürtőskalács készítő - az igazi székely kürtős, mint a Székelyföld szimbólum értékű ünnepi és vásári süteménye - Juhász Péter Pincészet

13.30 Ségercz Ferenc, zenész - székely népzenei hagyományból áthozott hangszer és hangszerhasználat - Sike Pincészet

14.00 Hargita megye képviseletében - A népzene  - Ostorosbor Pince

14.30 Berzeviczy-Fehér Jánosné, a népművészet mestere, Csokonai és Király Zsiga díjas népi iparművész­ - viseletek, amelyek a múltból merítenek, de a mának szólnak -  Petrény Winery

15.00 Dr. Lőrincz György, borász, Egri Borút Egyesület elnöke - Borkészítés hagyománya - Kedves Bisztró

 

10.00-18-00

Székelyföld Gyöngyszemei népművészeti forgatag: kézművesek bemutatója: bútorfestő, szőttes készítő, szalmafonó, székely könyvtár, székelység története könyvbemutató, Székelyföld értékeinek bemutatása, székely termékek bemutatója és kóstolója: kürtős kalács, borvíz, Etédi szilvapálinka, lekvárok, szörpök, pityókás házi kenyér, képzőművészeti kiállítások: Szent László legenda falképei, Tájak és emberek – fotókiállítás a Hargita Megyei Kulturális Központ anyagából, Oroszhegyi szilvanapos kiállítás

 

SZEPTEMBER 10. VASÁRNAP

 

Szépasszonyvölgy Színpad

10.15 Farkasházi Réka és a tintanyúl

A Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar fő küldetése a kortárs versek népszerűsítése - hogy a gyerekek a családjukkal együtt éljék át az élményt, amit az élő zene varázsa ad. Kizökkenünk a megszokott kerékvágásból, álarc és jelmez nélkül bújunk Sárkány vagy Tündér bőrbe. Úgy szerzünk új ismereteket, hogy észre sem vesszük. Az interaktív koncerten Réka és a gyerekek egy elkóborolt tündér keresésére indulnak. Útközben varázslényekkel találkoznak és megismerhetik Csöpp Katát, a tengerek lányát.

Szombaton és vasárnap 10.00-18.00 Hagyományőrző Népi Ügyességi Játszótér, Csúzlizda

 

Mindhárom napon szüreti játékok a pincékben:

Lopótök játék, Kiss Pincészet 14-es pince

Szüretszelfi, Molnár László 16-os pince

Mini keresztrejtvény, Farsang Pincészet 27-es pince

Zsákbamacska, Ostorosbor Pince 33-as pince

Szüretszelfi, Kiss Krisztina Pincészete 37-es pince

Szőlőrakodás, Juhász Péter Pincészete 40-es pince

Kvízjáték, Sike Pince 43-as pince

Dugózsonglőr, Hagymási Pincészet 45-ös pince

Célzóbajnok, Tóth Ferenc Pincészete 46-os pince

Célba dobás, Petrény Winery 47-es pince

Illatjáték, Kedves Bisztró

Célba dobás, Édeskert Étterem

Szüreti ételkvíz, Butykos Vendéglő

Elérhetőségek

Márai Központ - Aktív turisztikai látogatóközpont és szabadtéri színpad
Cím: 3300, Eger, Szépasszonyvölgy u. 35.

Üzemeltető: Média Eger Nonprofit Kft.
Cím: Eger, Törvényház u. 15, 3300

Telefon: +36 30 695 4045
Email: egermarai@gmail.com

 

Maradj naprakész
Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből eseményeinkről!